Stima de sine și Reușita în viață! Au legătura una cu cealaltă?
Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre un subiect poate cel mai important în reușite, în vise împlinite și cam în orice aspect al vieții – Stima de Sine.
Dar ce este stima de sine și la ce ne ajută?
Ni s-a spus ani la rândul să fim modești, să nu ne lăudăm singuri, să-i lăsăm pe alții să ne laude, să nu fim prea încrezători, să nu visăm, dar oare e chiar așa de greșit să știm cine suntem și ce valorăm. Oare ar putea să știe alții mai bine cine suntem noi cu adevărat, când de la o zi la alta ne schimbăm și evoluăm?
Stima de sine sau încrederea în propria putere, este vocea interioară, care cu timpul, influențată de oameni, circumstanțe și emoții, ajunge să își piardă glasul sau să cânte voios.
Stima de sine este și a fost mult confundată cu Narcisismul, poate chiar cu un act de mândrie, dar este chiar opusul, este temelia unei vieți împlinite.
Stima de sine nu este totuna cu încrederea de sine, deoarece poți avea încredere în tine, în abilitățile și cunoștințele tale, dar să ai stima de sine scăzută.
Asta pentru că stima de sine se consolidează în raport și cu ceilalți, este modul în care ne raportăm la noi, cum ne valorificăm și câtă importanță ne dăm sau nu, în funcție și de părerea celorlalți, mai exact cât lăsăm să pătrundă în noi și să ne influențeze.
Aveam 14 ani când am început să mă întreb prima dată de ce, cu aceleași abilități, unii oameni reușesc în viață, iar alții repetă ani la rând experiențe descurajatoare, puse pe seama sărăciei sau a neșansei.
Atunci mi-am spus că e imposibil ca toți cei care reușesc să aibă ajutor, bani sau să fie susținuți de alții. Trebuia sa fie ceva care să facă diferența dintre cei care răzbat în viață și cei care se complac în neputință.
Tot atunci mi-am promis că nu vreau să trăiesc după reguli impuse și preziceri de eșec la tot pasul.
Văzusem numeroase cazuri de oameni mai săraci sau cu probleme de sănătate care totuși reușeau în viață și făceau performanță.
Am studiat acest aspect ani la rând și l-am testat pe mine de-a lungul timpului, putând face o mică concluzionare a importanței lui.
Am făcut o mică enumerare a ceea ce consider că ar putea contribui la creșterea stimei de sine. Bineînțeles că încă învăț, dar în drumul meu am descoperit diverse lucruri, care au alcătuit aceste mici „sfaturi” dacă le pot spune așa:
1. Cred că cel mai mult contează Povestea, povestea pe care ți-o spui, deoarece ea va fi realitatea zilei de mâine, ea îți va modela toate acțiunile.
Mereu am avut vise mari. E important să nu îți pui singur piedici, visează tot ce ți-ai dori, indiferent de cât de imposibil pare. Iar dacă cei din jur te descurajează sau nu cred în tine, nu le mai povesti despre visele tale, dar tu continuă să le vizualizezi. Încă ceva, visează, dar însoțit de acțiune. E important să faci un prim pas spre orice îți dorești.
2. E important să fii sincer cu tine, poate chiar critic, dar asta doar ca să înveți din greșeli, nu ca să te împovărezi cu prea multă critică interioară. E important să te accepți cu bune și cu rele și, chiar dacă în prezent nu te placi foarte mult, lucrează la aspectele care te deranjează, dar fără a pune presiune pe tine. Dar nu uita să te și lauzi când faci ceva bine.
3. Consideră greșelile și problemele din viața ta ca lecții. Aceste lecții te conduc spre a fi mai puternic, a te dezvolta, a învăța ceva pe viitor. Nu te opri la o greșeală pe care ai făcut-o și nu îți da o sentința pe viață. Nu suntem perfecți, cu toții greșim.
4. Fii vulnerabil! Atunci când lași garda jos și ești uman înveți să mai și cazi, iar asta te ajută ca indiferent de impediment sau eșec să accepți că în acel moment doar atât ai putut sau că așa ai simțit. Nu îți renega sentimentele, orice emoție negativă somatizată va avea consecințe asupra ta mai târziu.
5. Nu considera părerea celorlalți despre tine realitatea ta. E bună și ea la ceva, poate să te consulți în interiorul tău dacă ai un comportament nepotrivit sau să nu mai repeți unele greșeli, dar nu te identifica cu părerea celorlați. Nu-i lasă pe alții să te definească. Ai trăit în corpul tău toți acești ani, știi cine ești și ce se ascunde în spatele comportamentului tău mai bine decât oricine altcineva. Dacă e cineva cu care să te consulți fii chiar tu acea persoană.
6. Fii altruist și empatic. Atunci când relaționezi cu ceilalți, care sunt poate în dificultate, poți să recunoști comportamente și emoții similare cu ale tale și asta te ajută să te înțelegi.
De multe ori ceea ce ne deranjează la alții ne arată în oglindă ceea ce suntem noi sau poate am dori să fim, dar nu putem schimba, iar ceea ce ne face sensibili poate fi chiar ceea ce am trăit și noi sub o altă formă.
7. Și un ultim sfat: Reușește! Atunci când nu renunți și nu renunți de 1000 de ori la visele tale, și vezi că ai anumite reușite, stima de sine crește la cote înalte. Așadar e important să fii ambițios, să încerci și apoi să reușești. Cu o singură condiție! Această luptă de reușită să fie o ambiție, un joc antrenant, să nu te consume dacă nu îți iese mereu.
Sper că v-au plăcut aceste rânduri, cu gândul că fiecare dintre noi se împiedică de anumite dificultăți în drumul său, dar important este să privim cu iubire și respect în interiorul nostru. Totul pornește din noi, nu poți oferi ceea ce nu ai!